
Διδακτορικό (PhD) in
Διδακτορικό στη Γενική Ανθρωπολογία Faculty of Humanities, Charles University

Εισαγωγή
Το ευρέως σχεδιασμένο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών της (γενικής) ανθρωπολογίας εστιάζει στην ανθρώπινη συμπεριφορά, δράση και γνώση τόσο στις βιολογικές (γενετικές) πτυχές τους όσο και στην εξελικτική, κοινωνική ή/και περιβαλλοντικά εξαρτημένη μεταβλητότητα. Η γενική ανθρωπολογική του προσέγγιση πηγάζει από την υπόθεση ότι (α) είναι μόνο μια ποικιλία και μεταβλητότητα συμπεριφοράς, δράσης και γνώσης που μπορεί να μιλήσει για τον χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης και ότι (β) είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για αυτήν την ύπαρξη με τρόπος ενός συνθετικού συνδυασμού βιολογικών-εμπειρικών, πολιτισμικών-ερμηνευτικών και αντανακλαστικών φιλοσοφικών μεθόδων. Υποστηρίζεται από την (αγγλοαμερικανική) αντίληψη της ολοκληρωμένης γενικής ανθρωπολογίας ως κλάδου που μελετά τόσο τις βιολογικές όσο και τις κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές των ανθρώπων που θεωρούνται σύνθετοι οργανισμοί προικισμένοι με γλώσσα, σκέψη και πολιτισμό (προικισμένοι με ικανότητα σημειωτικής, συμβολικής αναπαράστασης ).
Αυτή η υπόθεση διευρύνεται από ορισμένες πτυχές της (γερμανικής και γαλλικής) φιλοσοφικής και ιστορικής ανθρωπολογίας. Αυτή η αντίληψη της (γενικής) ανθρωπολογίας λαμβάνει υπόψη τόσο την ποικιλομορφία των ανθρώπινων πολιτισμών όσο και τα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρωπότητας (τόσο μερικές εξελικτικές διαδικασίες όσο και γενικές ιδιότητες της βιολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου).
Οι διδακτορικοί φοιτητές επιλέγουν μία από τις τέσσερις ειδικότητες αυτού του προγράμματος σπουδών:
- φιλοσοφική ανθρωπολογία,
- ιστορική ανθρωπολογία,
- ψυχολογική ανθρωπολογία και ανθρώπινη ηθολογία, ή
- κοινωνική και πολιτιστική ανθρωπολογία.
Η γενική ανθρωπολογία είναι μια βασικά συνθετική (δηλαδή συνδυάζει μια ποικιλία σχετικά ανεξάρτητων προσεγγίσεων) και συγκριτική πειθαρχία καθώς και ένα πεδίο που είναι αναλυτικά κριτικό και αντανακλαστικό. Αυτή η αντίληψη της (γενικής) ανθρωπολογίας χρησιμοποιεί (σύμφωνα με επιλεγμένη εξειδίκευση) τόσο εμπειρικές (ή στατιστικές) μεθόδους βιολογικών επιστημών (ή βιοϊατρικές επιστήμες, εμπειρική ψυχολογία ή δημογραφία) όσο και ερμηνευτικές μεθόδους κοινωνικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας (ή εθνογραφίας) και ιστορικών , ή αναλυτικές και αντανακλαστικές μέθοδοι της φιλοσοφικής και ερμηνευτικής ανθρωπολογίας. Ένας σημαντικός σύνδεσμος του προγράμματος σπουδών παρέχεται από μια θεωρία του πολιτισμού (που θεωρείται ως ένα σημειωτικό σύστημα που μεταφέρεται από την κοινωνική μάθηση), είτε εφαρμόζεται σε πολιτιστικές και κονστρουκτιβιστικές κυρίως ερμηνείες, είτε σε ερμηνείες που προέρχονται από συνεξέλιξη γονιδίων και πολιτισμού. ή σε μελέτες της πολιτισμικά εξαρτημένης συχνότητας βιολογικών και/ή νευροψυχολογικών εκδηλώσεων.
Εισαγωγές
Αποτέλεσμα προγράμματος
Στόχος του προγράμματος σπουδών στην ανθρωπολογία είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές για ακαδημαϊκή ερευνητική εργασία στο επίπεδο που απαιτείται από τη σύγχρονη επιστήμη. Οι μαθητές θα συνδυάσουν γνώσεις από όλα τα πεδία σε μια ολιστική προσέγγιση για τη μελέτη του ανθρώπου και των πληθυσμών για την υπέρβαση των εθνικών και κοινωνικών διαφορών και στην προσπάθεια παρατήρησης των τρεχουσών διαδικασιών στο ιστορικό και πολιτιστικό τους πλαίσιο.
Ευκαιρίες καριέρας
Οι απόφοιτοι, ικανοί σε μεθόδους και πρακτικές πτυχές της επιστημονικής έρευνας όσον αφορά τους γενικούς ανθρωπολογικούς κλάδους, είναι σε θέση να διεξάγουν επιτόπιες έρευνες σε ανθρωπολογικά θέματα σύμφωνα με τις ειδικότητες τους, τηρώντας παράλληλα τον κώδικα δεοντολογίας ενός επιστήμονα. Είναι σε θέση να διατυπώνουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους εργασίας, ώστε να τα δημοσιεύουν σε περιοδικά υψηλών προδιαγραφών ή να τα εκλαϊκεύουν υπεύθυνα. Έχουν τα προσόντα για θέσεις διδασκαλίας σε πανεπιστήμια ή κολέγια, υπεύθυνες θέσεις σε επιστημονικά ιδρύματα, ιδρύματα, ΜΚΟ ή κυβερνητικά τμήματα (όπως τμήματα εργασίας και κοινωνικών θεμάτων, υγείας και περίθαλψης, γραφείου στο σπίτι και εξωτερικών υποθέσεων) και στα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά εκλαϊκεύοντας τα ευρήματα της ανθρωπολογίας, της επιστήμης και των ανθρωπιστικών επιστημών.