Keystone logo
Ain Shams University

Ain Shams University

Ain Shams University

Εισαγωγή

Ain Shams University , ως το τρίτο αιγυπτιακό πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1950 με την επωνυμία "Πανεπιστήμιο Ibrahim Pasha". Συμμετείχε με τα δύο παλαιότερα πανεπιστήμια, το πανεπιστήμιο του Καΐρου (Fua'd το 1ο) και το «πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας» (Farouk the 1st) στην εκπλήρωση του μηνύματος των πανεπιστημίων και στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης της νεολαίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά, το Ain Shams University περιλάμβανε μια σειρά από διακεκριμένες σχολές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα οποία αργότερα εξελίχθηκαν στο πανεπιστήμιο.

Μετά την επανάσταση στις 23 Ιουλίου 1952, προτάθηκε να δοθούν στα πανεπιστήμια της Αιγύπτου ονόματα που συνδέονται στενά με τις ρίζες και τα ιστορικά μνημεία της χώρας. Έτσι στις 21 Φεβρουαρίου 1954 το όνομα του πανεπιστημίου μετατράπηκε σε «Ηλιόπολις» και στη συνέχεια άλλαξε την ίδια χρονιά στο σημερινό του όνομα «Ain Shams», το αραβικό για το «Heliopolis» ή το «O'n», που ήταν το παλαιότερο πανεπιστήμιο της ιστορίας. Το πανεπιστήμιο «O'n» ιδρύθηκε πριν από περίπου 5000 χρόνια και είχε μεγάλη φήμη ως κέντρο γνώσης και μάθησης, ειδικά στην αστρονομία, τη μηχανική και την ιατρική. Ίσως ένα τέλειο παράδειγμα της γνώσης και της ικανότητας των δασκάλων "O'n" είναι ο Imhotep, ο αρχιερέας, υπουργός και αρχιτέκτονας, ο οποίος το 2700 π.Χ. σχεδίασε την πρώτη μεγάλη δομή πέτρας που είναι γνωστή στην ιστορία, την Πυραμίδα Βήματος του Zoser στη Σακκάρα. Ο Παύκλος Westcar δηλώνει επίσης ότι ο ιδρυτής της Πέμπτης Δυναστείας ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου «O'n» προτού ανέβει στο θρόνο. Εντούτοις, το σημαντικότερο επίτευγμα του πανεπιστημίου "O'n" ήταν η έκκληση να προσκυνήσουμε μια μοναδική θεότητα, τον ηλιακό δίσκο του Ατόν, στα χέρια του Αχαιτάνου, που επηρεάστηκε από τις ιδέες των ιερέων «Ο».

Το έμβλημα του πανεπιστημίου, ο οβελίσκος και δύο γεράκια, καθιερώνει μια σχέση μεταξύ του ονόματος και της αρχαίας ιστορίας του πανεπιστημίου. Ο οβελίσκος αντιπροσωπεύει το σπίτι της ζωής στην πόλη του O'n, ενώ τα δύο γεράκια είναι συμβολικά του Χόρους, του αιγυπτιακού θεού εκείνη την εποχή.

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται τώρα στην περιοχή του ανακτόρου του Ζαφειράνου, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Khedive Ismail. Το παλάτι ονομάστηκε έτσι επειδή η γύρω περιοχή φημίζεται για φυτά σαφράν (στα αραβικά Ζαπαφάρα). Το παλάτι χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει τα γραφεία διοίκησης του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου όταν ιδρύθηκε το 1925. Χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών (ως ξενώνας) για την υποδοχή σημαντικών επισκεπτών. Το παλάτι είδε επίσης την υπογραφή της Συνθήκης του 1936 μεταξύ της Αιγύπτου και της Μεγάλης Βρετανίας. Τέλος, το 1952, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό γραφείο του Ain Shams University .

Είναι ένα σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό ίδρυμα, το Ain Shams University έχει πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και είναι σίγουρο ότι έχει - μαζί με άλλα πανεπιστήμια της Αιγύπτου - μια δύσκολη δύσκολη ευθύνη για τη δημιουργία της γενιάς. Γνωρίζει και υπερηφανεύεται για την ταυτότητα και τις παραδόσεις της και είναι επίσης έτοιμη για τη δημιουργία καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα τους. Στην πραγματικότητα, το Ain Shams University διαδραμάτισε αναμφισβήτητο ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής ζωής στην Αίγυπτο και στον εμπλουτισμό της ανθρώπινης γνώσης γενικότερα.

Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει 15 σχολές και 2 ανώτατα ινστιτούτα. Το 1950, υπήρχαν μόνο οκτώ σχολές: Σχολή Τεχνών, Νομική Σχολή, Σχολή Εμπορίου, Σχολή Επιστημών, Σχολή Μηχανικών, Ιατρική Σχολή, Σχολή Γεωπονίας και Γυναικείο Κολλέγιο. Το 1969, η Σχολή Εκπαίδευσης, γνωστή από το 1880 ως Κολλέγιο Καθηγητών, έγινε η ένατη σχολή στο πανεπιστήμιο. Το 1973 η σχολή του Al-Alsun έγινε το δέκατο μέλος του πανεπιστημίου. Ωστόσο, η ιστορία αυτής της σχολής χρονολογείται από το 1835.

Το 1994, εκδόθηκε διάταγμα για τη δημιουργία δύο ακόμη σχολών. η Σχολή Φαρμακευτικής και η Σχολή Οδοντιατρικής, η πραγματική μελέτη ξεκίνησε το επόμενο έτος και στις δύο σχολές. Την ίδια χρονιά αποφασίστηκε η ίδρυση της Σχολής Υπολογιστών και Επιστημών Πληροφορικής και η μελέτη ξεκίνησε το επόμενο έτος. Η τελευταία σχολή για την ένταξη στο πανεπιστήμιο είναι η σχολή ειδικής εκπαίδευσης το 1998. Η Νοσηλευτική Σχολή ιδρύθηκε το 1980 και ιδρύθηκε το 1981 το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Παιδαγωγικής. Η ίδρυση του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και Μελετών έγινε το 1982 .

Ain Shams University περιλαμβάνει επτά πανεπιστημιουπόλεις, όλες οι οποίες βρίσκονται στο Μεγάλο Κάιρο. Η πανεπιστημιακή διοίκηση, οι σχολές Τεχνών, Νομικής και Επιστήμης βρίσκονται όλες στην κεντρική πανεπιστημιούπολη El-khalifa El Mamoon Street, Abassia. Οι σχολές εμπορίου, Al-Alsun (γλώσσες), φαρμακείο, οδοντιατρική, πληροφορική και επιστήμες των πληροφοριών, Ινστιτούτο Μεταπτυχιακής Παιδικής Μέριμνας και Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών και Ερευνών μαζί με το εξειδικευμένο Νοσοκομείο βρίσκονται στη δεύτερη πανεπιστημιούπολη στην άλλη πλευρά στο προαναφερθέν δρόμο. Η Ιατρική Σχολή και η Νοσηλευτική Σχολή μαζί με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία βρίσκονται σε άλλη πανεπιστημιούπολη της Abassia. Τεχνικές Σχολές, Ειδική Εκπαίδευση, Εκπαίδευση, Γυναίκες και Γεωργία βρίσκονται κάθε μία σε ξεχωριστή πανεπιστημιούπολη στην Αμπασσία, την Ηλιούπολη και την Σούμρα Ελ-Κχαϊάα, αντίστοιχα.

Τοποθεσίες

  • Cairo

    Zaafaran Palace – Ain Shams University – Abbaseyya, , Cairo

    Προγράμματα

      Το ίδρυμα προσφέρει επίσης:

      Ερωτήσεις